Glazen trap

Glazen trappen zijn eigenlijk twee tegengestelde gedachten: glas is niet gemaakt om op te lopen, en toch heb je een trap nodig om boven te komen. De meest voor de hand liggende oplossing is dan om een trap van een meer voor de hand liggend materiaal, als bijvoorbeeld hout te maken. Maar als je nu eenmaal helemaal gek bent van het idee om een trap van glas te hebben, wat zijn dan de mogelijkheden? Antwoord: Onbegrensd en nog meer! Glas is een materiaal dat zich meer dan uitstekend leent om er een trap van te maken. Het is helder, transparant, sterk, in alle vormen te produceren en je kunt er zelfs licht doorheen laten schijnen. Glas als constructief materiaal is uitermate geschikt voor meerdere toepassingen zoals glazen balustrades, douchewanden of een glazen trap. Het is echter een materiaal waar je verstand van moet hebben om het als trap te gebruiken. Niet alle glasbedrijven zijn in staat een glazen trap te maken.

Glazen trap Apple store New York

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Er komt namelijk heel wat bij kijken: Esthetiek, ervaring, sterkteberekening, engineering en plaatsing. We gaan ze allemaal even af.

Esthetiek.

Glas is mooi. Transparant. Stijlvol. Dat wil zeggen dat een glazen trap meer dan een houten collega toevoegt aan de uitstraling van een huis of woonkamer. Het gebruik van glas in een trap is gedurfd en dankbaar. Maar daar tegenover staat, indien verkeerd of bijvoorbeeld te plomp gebruikt, erg misplaatst. Zo van: “Ze wilden wel, maar hebben niet nagedacht over de mogelijkheden glas in al haar schoonheid te benutten”.

Dat is meestal het probleem met het toepassen van glas als trap of als glazen traptreden. Soms is het niet eens mooi om bijvoorbeeld veel te dik en te zwaar glas te gebruiken, terwijl dat sterktetechnisch niet noodzakelijk is. Een goede afweging tussen gevraagde esthetiek, techniek en uitvoerbaarheid is noodzakelijk. Wij zijn als Glasbestellen.nl een ervaren glasspecialist, met connecties in alle geledingen die nodig zijn om een glazen trap tot een goed eindresultaat te brengen.

Ervaring

Een glazen trap is niet eenvoudig. Er komt veel ervaring bij kijken een dergelijke trap van begin tot einde goed te begeleiden. Daar staat tegenover dat als u ervaring inkoopt, u ook het eindresultaat krijgt dat u voor ogen heeft, en nog veel meer. Ervaring geeft namelijk op het terrein van glazen trappen en glazen traptreden de doorslag. Dit is niet iets wat iedereen kan bedenken, begeleiden en uitvoeren. De prijzen van een glazen trap liggen dan ook hoger dan trappen van een ander materiaal, omdat u ervaring en kennis nodig heeft die Nederland niet te breed is gezaaid. Er zijn niet veel bedrijven die in staat zijn een glazen trap te produceren die aan de eisen van de esthetiek en engineering voldoet. Dit vereist veel ervaring, kennis van het materiaal en de juiste machines om glazen trapelementen te maken. Hieronder een paar mooie voorbeelden.

Glazen wenteltrap Glazen traptreden Glazen trap met zijwand Glazen Trap

Sterkteberekening.

Glas is een materiaal, net als bijvoorbeeld staal. Van glas is de sterkte te berekenen. In het geval van glazen traptreden is vooral de overspanning en de wijze van opleg van belang, bij een glazen trap, waar ook het glas deel uitmaakt van de dragende constructie zijn diagonale, laterale en horizontale krachten elementen die moeten worden berekend en op elkaar afgestemd. Een sterkteberekening van het materiaal glas is ook minder voorhanden in Nederland dan bijvoorbeeld van staal (terwijl glas als materiaal meer wordt gebruikt dan staal). Er zijn gespecialiseerde bureaus die dit kunnen, vooral bij commerciële firma’s. Ze moet ze alleen weten te vinden.

Wezenlijk is wel, dat de sterkteberekening een integraal deel uitmaakt van het ontwerp, en dus bepalend is voor de vorm.

Engineering

De engineering van een glazen trap wijkt in belangrijke mate af van die van een ander materiaal, omdat het onderwerp sterkteberekening bepalend is. Het is op alle vlakken opgenomen in de engineering. Het is niet alleen de tekening maken van de gewenste vorm. De sterkte bepaalt de dikte, de dikte de esthetiek, en de esthetiek de vorm en de mogelijkheden en onmogelijkheden. Berekening van de sterkte en engineering moeten hand in hand gaan.

Plaatsing van een glazen trap.

Als alles goed is gemeten, het glas goed is berekend en de engineering en productie is geslaagd, zou je zeggen dat de plaatsing verder gesmeerd loopt. Dat klopt, mits het bedrijf dat het glas hanteert ook kennis en ervaring heeft. Glas is zeer sterk in draagkracht en puntbelasting, maar als het verkeerd wordt gehandeld, kan het zeer snel scheuren. Een wezenlijk element bij het plaatsen van een glazen trap, is dat het personeel dat de trap plaatst, bij voorkeur betrokken zijn geweest bij het meten, de productie en het overleg.

De prijs van een glazen trap.

Prijzen zijn moeilijk af te geven. Alle glazen trappen zijn maatwerk, elke trap is weer anders, elke toegepaste glasplaat dan weer dikker, dan weer dunner. Belangrijk bij het vaststellen van een prijs van een glazen trap of glazen traptreden is dat in een vroegtijdig (ontwerp-) stadium de glasspecialist is betrokken. Hij bepaalt de mogelijkheden en onmogelijkheden van het ontwerp, en is dus van invloed op de hoogte (en laagte) van de prijs. Niet goed nadenken en geen input van glaservaring bij de ontwerpfase is funest voor het eindresultaat, en de daaruit eventueel extra voortvloeiende meerkosten. Laat u goed informeren. Neem iemand in de arm die alle facetten van het in het voorgaande geschetste proces kan beïnvloeden. Uiteraard kunnen wij u van begin tot eind begeleiden en verzorgen wij graag de productie en plaatsing van uw glazen trap.