Spiegel
Een spiegel is eigenlijk niets meer dan verzilverd glas. Aan de achterzijde van het glas wordt een zilverlaag aangebracht, die met een afdeklaag wordt beschermd. Omdat het zilver helemaal vlak wordt aangebracht, gaat het spiegelen. In vaktermen wordt een spiegel dan ook wel verzilverd glas genoemd. Dit vanwege het feit dat floatglas ofwel enkel glas meerdere kleuren kan hebben. Vandaar ook wel de benamingen “ brons verzilverd” of “ grijs verzilverd” . Dit zijn dan brons- of grijskleurige spiegels.
Vroeger was het verzilveren van spiegels een ambacht, dat zeer speciale vakkennis vereiste. Het verzilveren van glas is een erg milieubelastende activiteit, vandaar dat het in Nederland niet meer loont. Er zijn dan ook geen bedrijven meer in Nederland die zelf kunnen verzilveren. (weer een ambacht verloren). Spiegels die Nederland worden verkocht zijn afkomstig uit grote platen van 3.21m bij 2.55m of 3.21m bij 6m.
Neem contact op
Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!
Spiegel op maat
Wil je een spiegel op maat snijden, heb je bij deze afmetingen een tafel nodig waar in ieder geval de maat van de grote plaat op past. Veel glasbedrijven zijn met hun snijtafels ingesteld op de bovengenoemde standaardmaten van de glasplaten. Hierop kunnen ze een badkamerspiegel op maat snijden met de hand (met daarin een glassnijder, natuurlijk) of automatisch. Dit automatisch snijden gebeurt met een snijkop die op een grote brug, die over de tafel kan manoeuvreren, is gemonteerd.
Via Glasbestellen.nl kunt u een spiegel op maat bestellen. Vraag bij ons naar prijzen en mogelijkheden!
Toepassingen spiegels en waar op te letten
Een spiegel komt zoveel voor in ons dagelijks leven, dat het bijna niet meer opvalt. Overal zijn wel spiegels. In warenhuizen, op badkamers, in de gang van het huis, in paskamers, als scheerspiegel, op de driving range en noem maar op. De wereld van het verzilverd glas is dus en hele grote.
Wilt u een spiegel kopen moet duidelijk zijn wat de toepassing is. u zult zeggen, “ een spiegel is toch een spiegel?”, maar dat behoeft de nodige toelichting.
Een spiegel, of verzilverd glas, is, zoals het woord al zegt, glas. En glas kan kapotgaan, en als dat gebeurd kunt u zich behoorlijk snijden. Behandel een spiegel dan ook voorzichtig. Hij is niet sterker dan een gewone glasplaat!
Een ander belangrijke eigenschap van een spiegel is, dat de zilverlaag gevoelig is voor vocht. Zilver is een edelmetaal, maar kan ook oxideren. Dus gewoon roesten. Als een spiegel een jaar in de buitenlucht in weer en wind staat, zal hij eerst vanaf de buitenkant gaan roesten, en later van middenuit.
Nu we deze twee belangrijke aspecten van een spiegel hebben vastgesteld, breekbaar en gevoelig voor vocht, kunnen we toelichten wat bedoelt wordt met de opmerking dat u goed moet weten wat de toepassing is. Enkele voorbeelden:
Je kunt een spiegel niet zomaar ophangen. Net zozeer als dat met enkel glas niet gaat. Dus niet denken “ik laat een paar gaatjes in de bovenkant boren en hang hem op aan een kettinkje”, want vroeg of laat zal de spiegel door een onverhoedse behandeling scheuren en in scherven naar beneden vallen. Een spiegel wordt meestal, als ie moet worden opgehangen in een kader worden geplaatst of gelijmd, en aan het kader opgehangen.
Een spiegel die aan de wand wordt bevestigd komt meestal in een frame of spiegelklemmen. Ook kan een spiegel aan de wand worden vastgemaakt met kit of lijm. Dit heeft als voordeel dat de spiegel goed vastzit en niet zomaar kan vallen, maar als nadeel dat hij muurvast zit, en alleen met geweld en dus in stukken kan worden verwijderd. Dus bij een tijdelijke oplossing: kader of frame gebruiken, en bij een permanente oplossing: kitten.
Bij het vastzetten met een lijm is het van het grootste belang dat een spiegel met een speciale spiegellijm wordt vastgezet. In alle ander lijmen en kitten zitten bepaalde oplossers die de zilverlaag aantasten, en die vreten zich er doorheen, zodat u na verloop van enkele maande precies kunt zie in uw spiegel waar u aan de achterzijde heeft gekit.
Als u een spiegel wilt toepassen in de tuin, moet u accepteren dat vroeg of laat de spiegel gaat roesten. Hier is geen ontkomen aan. Het proces wordt vertraagd door de mate waarin vocht bij de zilverlaag kan komen. u kunt de spiegel onder een overkapping zetten, of misschien de achterkant beschermen, maar een spiegel kan slecht tegen vocht. Daarom moet u een badkamer spiegel goed beschermen. Advies is de spiegel eerst met spiegellijm tegen de muur te plakken, waarbij in ieder geval aan de achterzijde een gesloten ring lijm aan de randen is geplaatst. Daarna kunt u rond de spiegel (laten) betegelen, en afvoegen. Hierdoor voorkomt u dat vocht achter de spiegel kan komen.
De laatste jaren zijn de ontwikkelingen op het gebied van de vochtwering zo, dat er zelfs spiegels zijn, die geen zilverlaag hebben, maar een andere toepassing. Dit maakt de spiegel minder of ongevoelig voor vocht. Vooral voor tuinspiegels is dit een uitkomst. Deze spiegels zijn in sommige gevallen ook als geharde, veiligheidsspiegel verkrijgbaar, waardoor bijvoorbeeld op driving ranges op golfbanen een toepaasing gevonden is, maar ook in de tuin zijn deze veiligheidsspiegels een uitkomst. Ze kunnen niet verweren en ook de (klein-) kinderen kunnen zich niet bezeren, mochten ze er per ongeluk tegenaan vallen.
Kunststof spiegels en veiligheid
In het kader van de veiligheid zijn tegenwoordig ook kunststof spiegels in de handel. Deze spiegels hebben een aantal nadelen ten opzichte van glazen spiegels: ze vervormen meer, en zijn krasgevoeliger. In het kader van veiligheid heeft een kunststof spiegel zeker voordelen, maar ook hier geldt weer: het is afhankelijk van de toepassing.
Zo zijn er op het gebied van glazen spiegels op het terrein van de veiligheid zeker toepassingen: een spiegel kan ook voorzien van een veiligheidsfolie aan de achterzijde, waardoor hij bij een eventuele breuk niet uiteen kan vallen. Daarnaast zijn ook geharde uitvoeringen van spiegels in de handel die 7 keer sterker zijn dan normaal glas. Overigens zijn er maar weinig bedrijven op de hoogte van deze mogelijkheid.