Gekleurd glas

Onder gekleurd glas wordt verstaan al het glas dat niet neutraal van kleur is. Glas heeft van zichzelf een groenige gloed, maar is zoals we kennen in heel veel toepassingen als vensterglas, autoglas, glazen deuren, isolatieglas  enzovoorts van een neutrale kleur. Al het andere is al dan niet door en door gekleurd.

Er zijn eigenlijk twee manieren om glas te kleuren: de eerste methode is bestaand neutraal gekleurd glas zodanig te bewerken dat het wordt gekleurd. Dit kan worden gedaan door het glas te verven met een speciale glasverf of keramische verf en het al dan niet met temperatuur in te bakken. Ook kan tussen twee of meer glasplaten van neutraal gekleurd glas bijvoorbeeld een gekleurde folie worden geplaatst of een gekleurde giethars worden gegoten.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Een andere methode van kleuren van glas, is al bij het productieproces toevoegen van kleurstoffen. Zo wordt glas gemaakt voor specifieke toepassingen. We kennen bijvoorbeeld floatglas dat gekleurd is in groen, grijs, bruin, blauw, geel en rood. Dit glas is volledig doorzichtig en helemaal vlak. Andere methoden van kleuren van glas is het toevoegen van speciale gekleurde metaaloxiden die in het vloeibare glas worden gemengd en al dan niet een egale/ondoorzichtige kleur veroorzaken.

Toepassingen van gekleurd glas.

Gekleurd glas wordt onder meer toegepast in glas in lood panelen. Door middel van loden strips worden op maat gesneden stukjes gekleurd glas verbonden tot een totaal. Glas in lood komt nog steeds veel voor in niet alleen kerken, maar ook in moderne woningen, waar het tegenwoordig door gespecialiseerde bedrijven tussen twee panelen van een isolatieruit wordt geplaatst, waardoor de invloed van kou en wind op het paneel teniet wordt gedaan.

U kunt zich voorstellen dat de overgang tussen het lood en het glas van het paneel niet geheel wind en waterdicht is, waardoor een glas in lood paneel niet goed isoleert.

Een andere toepassing van gekleurd glas is in de meubelindustrie. Er worden veel tafels gemaakt, waarvan het blad bijvoorbeeld bronskleurig of grijs is. Dit glas in de meubelindustrie moet natuurlijk mooi glas zijn, want anders zouden spullen die erop worden gezet kunnen omvallen.

Ook bij het bouwen van kantoren wordt veel gebruik gemaakt van gekleurd glas. Vroeger werd het zogenaamde Parsol-glas gebruikt. Een glassoort die door en door bronskleurig was, en die een zekere mate van zonwering had. Tegenwoordig is het moderne glas voorzien van een metaalcoating in een bepaalde kleur, die veel hogere isolatiewaarden heeft.

Ook in de luxe jachtbouw wordt gebruik gemaakt van al dan niet gebogen, gekleurd glas. Een mooi wit jacht met een reling van bijna ondoorzichtig donkergrijs glas is een chique gezicht.