Gehard glas

Vaak hebben mensen het over gehard glas, maar weinig mensen weten nu echt wat het is, en waar het voor dient. Gehard glas wordt veel gebruikt als veiligheidsglas, en dient bijvoorbeeld te voorkomen dat iemand zich kan snijden aan het glas, of er doorheen kan vallen.

Maar hoe wordt dat nu bereikt, en wat is het verschil met gewoon glas? In principe is gehard glas hetzelfde als zogenaamd floatglas, maar het heeft een special behandeling ondergaan, waardoor het 7 keer sterker wordt dan gewoon glas.

Hardingsoven voor glas Die bewerking komt in principe neer op het volgende: het normale glas wordt op maat gesneden en de randen worden geslepen zodat er geen scherpe kanten meer aanzitten. Dan wordt dit glas in een speciale oven binnen een paar minuten tot ongeveer 600 graden Celsius verwarmd. Omdat glas een erg slechte geleider is van warmte, wordt de buitenkant sneller warm dan de kern. Voordat de glasplaat kan barsten van de hitte, wordt hij in een paar minuten weer snel afgekoeld naar kamertemperatuur. De trekspanning die daardoor tussen de kern en de buitenkant ontstaat, zorgt ervoor dat de glasplaat al het ware zichzelf bij elkaar houdt. Het is bijna onmogelijk door middel van druk deze glasplaat te breken. Om een voorbeeld te geven: pak een geharde glasplaat van 8 mm dik, met een afmeting van 1 bij 1 meter,  leg hem links en rechts op twee balken, en een persoon van 90 kg kan erop dansen! Echter, wanneer je bijvoorbeeld met een scherp metalen voorwerp op de rand van de plaat zou slaan, en je komt bij de kern, de kan de geharde glasplaat “ontspannen”, en dan zal hij in duizenden stukjes uit elkaar vallen.

Toepassingen van gehard glas

Gehard glas wordt veel gebruikt wanneer veiligheid is vereist. Zo zie je veel geharde glazen deuren in winkels en openbare ruimten, in de jachtbouw, bij binnendeuren, douchedeuren, douchewanden, glazen balustrades en in de badkamer of het toilet. Maar ook het glas in een bushokje is gehard. Dus als u wel eens al die kleine stukjes glas bij een bushokje heeft zien liggen, dan heeft een vandaal erg zijn best moeten doen om dat kapot te krijgen. Of hij of zij heeft goed geweten hoe gehard glas kapot is te krijgen!