Vuilafstotend glas

Glas is van zichzelf in een zekere mate vuilafstotend. Het is een glad oppervlak, waar vuil moeilijk aan hecht. Maar na verloop van tijd verweerd glas meer en meer, waardoor de kans groter wordt dat vuil er makkelijker aan kan blijven hechten. Een heel goed voorbeeld van vuil wat goed hecht aan glas en dus ook zeer moeilijk is te verwijderen is kalk. Wie heeft niet de problemen met de glazen deur of glazen douchewand van de badkamer, of de tegels onder de douche waar kalk zich hardnekkig aan heeft vastgezet. De enige manier om kalk eraf te krijgen is het gebruik van agressieve kalkoplossers, soms in combinatie met hard schuren. Hierdoor beschadigt het glas meer, waardoor kalk nog makkelijker kan hechten.

Een ander voorbeeld van ongewenste vervuiling van glas is bij de glastuinbouw. Deze sector heeft veel belang bij een zo groot mogelijk toetreding van de zon, en vervuiling verhindert dat, waardoor de groei van de gewassen minder snel gaat. Zo ook is de vervuiling van zonnepanelen en belemmering van de lichtopbrengst en dus de effectiviteit van deze panelen.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Er zijn vele gebieden waarop het zeer gewenst is dat glas vuilafstotend is, om hechting van vuil te beperken, en schoonmaak te vergemakkelijken. Al was het alleen maar om bijvoorbeeld makkelijk graffiti van glas te verwijderen.

Twee soorten vuilafstotend glas.

Globaal kun je onderscheid maken tussen twee soorten van glas dat vuilafstotend is: glas dat behandeld is tijdens het productieproces, en dus als kant en klaar vuilafstotend glas op de markt komt, en glas dat in een latere fase door middel van het aanbrengen van een coating vuilafstotend wordt gemaakt.

Bij het glas dat tijdens het productieproces vuilafstotend wordt gemaakt moet u denken aan een minerale coating met bepaalde vuilafstotende eigenschappen die aangebracht wordt tijdens of kort na het floatproces, waarmee glas wordt gemaakt. Bij dit soort coating wordt het aangehechte vuil onder invloed van uV-straling afgebroken, en door regenwater afgevoerd. Speciale toepassing zijn dan ook serres, overkappingen, geluidsschermen, glazen gevels e.d. Belangrijke voorwaarde is wel dat het glas met direct zonlicht in cotact komt en schuin staat om het regenwater af te voeren.

Het vuilafstotend maken van glas in een latere fase, dus wanneer het al is geplaatst, wordt de laatste jaren meer en meer gedaan met coatings op basis van Nanotechnologie. Op moleculair gebied, met diktes van 1/500 van een menselijk haar, worden speciale coatings aangebracht die het voor vuil nauwelijks mogelijk maken om te hechten, waardoor het vuil dus makkelijker is te verwijderen. Deze Nanotechnologie heeft als voordeel dat de hechting vaak zeer sterk is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een siliconen coating, die na verloop van tijd verweert. Dit soort nanotechnologieën zijn ook toepasbaar op andere ondergronden als steen, keramiek, hout en zelfs textiel.

Overwegingen

Er zijn altijd overwegingen om glas wel of niet vuilafstotend te maken. Uiteindelijk is het vaak een afweging van kosten tegenover baten. Is het de moeite waard om het glas in een grote kas helemaal schoon te maken en te coaten, terwijl het misschien rendabeler is het glas door gecoat glas te vervangen? Is het beter en geluidsscherm langs een snelweg op voorhand te voorzien van vuilafstotend glas met een hogere kostprijs, om terug te verdienen met lagere schoonmaakkosten, los van de vergroting van de veiligheid van de mensen die minder langs de weg hoeven schoon te maken.

Er zijn vele soorten vuilafstotend glas in de handel en vele coatings, vaak met specifieke toepassingen en het is raadzaam goed na te denken en te overleggen over de te gebruiken soorten vuilafstotend glas. Er is namelijk geen universele oplossing (nog niet).