Verven van Glas

Glas heeft van zichzelf een neutrale, lichtgroene kleur. Er zijn ook wel soorten glas die brons, grijs, groen, rood of geel zijn, maar dan zijn ze egaal van kleur. Dus door en door gekleurd tijdens het productieproces. Er zijn mensen die het neutrale glas echter mooier willen maken door het te verven. Glas en verf gaan vrij goed samen, mits maar de juiste verf en de juiste procedure wordt gevolgd.

Glasverven zijn meestal verkrijgbaar in poedervorm. Je moet deze poeders dus eerst met een medium aanlengen om te kunnen verven. Als poedervorm zijn eigenlijk de meest gangbare verfsoorten modeleer- en contourgrisaille, email, zilvergeel en carnatierood. Ook zijn in de handel wel potjes met kant en klare verf om glas te kunnen beschilderen verkrijgbaar. Je kunt bij het verven op glas een onderscheid maken tussen verf die wel of niet na het verven wordt ingebakken in het glas. U kunt zich voorstellen dat verf die in het glas wordt ingebakken veel steviger vastzit aan het glas.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Allerlei toepassingen voor glasverven.

Verven van glas vindt over het algemeen plaats in de hobbysfeer, hoewel er een onderscheid moet worden gemaakt voor restaurateurs van oude brandschilderingen, kunstenaars die brandschilderingen gebruiken bij bijvoorbeeld glas-in-lood panelen en bij de vervaardiging van Tiffany werkstukken. Ook wordt het glasverven bedrijfsmatig toegepast op bijvoorbeeld keukenwanden en panelen voor de gevelbouw.

Veel gebruikte toepassing bij het verven van glas zijn brandschilderen en emailleren, waarbij over het algemeen de verf doorzichtig blijft, en volvlaks verven, waarbij het glasoppervlak ondoorzichtig wordt gemaakt, om aan de andere zijde als het ware een gekleurde spiegel te maken.

Waar is glasverf te koop.

Voor de particuliere klant is glasverf vooral te koop in de hobby sferen. U bent van plan een glas, kaarsenhouder, of klein raampje te decoreren met een mooie tekening van uw hand (wie weet schuilt er een Rembrandt in u), kijk dan vooral op internet, waar diverse workshops aangeboden worden. Een goede begeleiding voorkomt een hoop geklungel, en de workshop kan heel interessant zijn.

Waar op te letten bij toepassen van geverfd glas.

Het hele volvlaks beschilderen van glas kunt u beter overlaten aan de specialist. Er zijn veel glasbedrijven die deze manier van glasverven aanbieden. Al dan niet zelf uitgevoerd. Let bij deze manier van verven van glas op een aantal zaken.

Ten eerste houd rekening met het feit dat glas van zichzelf een beetje groen is, dus de gekozen kleur zal iets afwijken doordat de groenige waas van het glas ervoor zit. Als u dit erg storend vindt, kies dan voor zogenaamd extra helder glas. Hier zit wat meer lood in, zodat het meer een kristalachtige doorschijning heeft en dus minder groen is.

Ten tweede, als de verf niet is ingebakken, zal hij kwetsbaarder zijn. Als u het geverfde glas gebruikt voor bijvoorbeeld een keukenachterwand, moet bij de plaatsing worden gelet op het feit dat de verflaag niet beschadigd. Dit kun je voorkomen door er een beschermingstape overheen te laten plakken. Als de keukenwand eenmaal zit, kan niets meer de verf beschadigen. Heeft u een geverfde glasplaat, waar eventueel aan de verfkant nog mensen bij kunnen, is het raadzaam de verf te laten inbakken, of emailleren.