Zelf glas plaatsen

Een veelvoorkomende vraag is of het mogelijk is zelf glas of dubbelglas te plaatsen. Natuurlijk kan dat, als je maar weet wat je moet doen. Plaatsen van glas is helemaal niet zo spannend, als je eenmaal een aantal basisprincipes in de gaten houdt. Natuurlijk is het allerbelangrijkste principe dat als u het niet vertrouwd het glas zelf te zetten, u altijd de vakman in moet huren! Beter wat meer betaald, dan een flinke bloeding.

Een ander belangrijk principe is dat glas scherp is. Dat klinkt logisch, maar vaak houden mensen daar op een verkeerde manier rekening mee. Een glasplaat moet je aan de randen stevig vasthouden, zodat hij bij het plaatsen niet kan schuiven in je handen, want dan kan hij snijden. Dus niet losjes vasthouden!

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Zie ook de beschrijving van het glaszetten door middel van foto’s onderaan deze pagina.

Bij het zetten van glas komen een aantal dingen kijken. Allereerst moet je een kapotte glasplaat verwijderen en de nieuwe goed meten. Zorg dat je bij het verwijderen van kapot glas bijvoorbeeld goede handschoenen draagt, bij voorkeur van dik leer, zodat het glas niet kan snijden. Haal eerst de grootste stukken weg en alles wat nog echt vast zit, komt later.

Dit geldt voor enkel glas en voor dubbel glas. Daarna moet u de kapotte ruit verwijderen door de latjes, waarmee het glas in de sponning wordt vastgehouden verwijderen. Meestal zit aan de buiten- en binnenzijde van de sponning een kitrand. Die moet u als eerste lossnijden. Doe dit met een scherp stanleymes.

Als de kit los is, kunt u met een scherp plamuurmes onder het latje gaan (latjes zijn meestal gespijkerd), en 1 van de 4 latjes voorzichtig loswrikken. Als de eerste eenmaal los is, zullen de andere 3 makkelijker gaan.

Als de latjes uit de sponning zijn, kunt u de restanten van het glas verwijderen. Let op: zoals eerder gezegd, glas stevig vasthouden en niet laten schuiven.

Als al het glas eruit is moet u de sponning schoon maken. Dus alle kit en eventuele schuimbandjes eruit halen en met het plamuurmes schoonmaken.

Dan kunt u het glas opmeten. Bij het meten van glas is de belangrijkste regel: meet aan de binnenzijde van de sponning waar het glas in moet komen, en neem om de maat de maken dan zogenaamde glasaftrek. D.w.z. dat, omdat een sponning soms niet helemaal rechthoekig is, u het glas iets kleiner moet houden om dit probleem op te vangen. Bij enkel glas is de aftrek 5 mm en bij dubbelglas is de glasaftrek 7 mm.

Natuurlijk kunt u voordat u aan het zelf zetten van glas begint, eerst meten, omdat er misschien een levertijd van het glas dat u wil gaan plaatsen is. Houdt dan de stelregel aan dat u meet aan de binnenkant van de sponning.

Bij het plaatsen van glas is een verschil tussen enkel en dubbel glas. Plaatsen van isolatieglas of dubbelglas is wat omslachtiger, maar  het principe is hetzelfde. Gaat u dubbelglas zetten, dan komen er nog schuimbandjes en blokjes om het glas op te zetten bij kijken.

Okay, de sponning is schoon en het glas is op maat. We gaan nu zelf dubbelglas zetten. Plak eerst schuimbandjes (deze zijn bij een glashandel te krijgen en zijn over het algemeen 3 mm dik en aan 1 zijde kleefbaar) aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Zet het dubbelglas op blokjes van bij voorkeur kunststof, zodat het glas mooi is verdeeld over de sponning. De blokjes mogen niet breder zijn dan de dikte van het glas. Anders past straks het glaslatje niet meer.

Zet de glaslatjes met de kant van de schuimbandjes tegen het glas en spijker het glaslatjes vast met een roestvast spijkertje.

Als de latjes vast zitten, heeft u aan de binnen- en buitenkant van de sponning een ruimte van ongeveer 2 mm, waar het schuimbandje zit, waar u kit in kunt aanbrengen. Meestal wordt een overschilderbare siliconenkit gebruikt. Breng de kit aan met een kitspuit. De kit mag best een beetje buiten de sponning komen. Spuit daarna met een plantenspuitje en mix van water en afwasmiddel op de kit, en verwijder deze met een electropijpje met een schuin afgesneden punt of met een plamuurmes met een licht afgeronde hoek. Daarna nog even met de vingertop alles glas afstrijken.

Hieronder vindt u een een fotobeschrijving van het plaatsen van glas.

Stap 1: Het meten.

Glasmeten buitenkant begin Glasmeten buitenkant einde         Glasmeten binnenkant einde

U ziet dat de beide eindmaten bekend zijn: aan de buitenkant 549 mm minus 7 is 542 mm. Aan de binnenkant 520 mm plus 22 is ook 542. De glasmaat is dus 542 mm. Meten aan de buitenkant is gemeten maat minus 7mm, aan de binnenkant is gemeten maat plus 22mm.

Stap 2: Glas lossnijden, glaslatten verwijderen en glas uitnemen.

Glaszetten: Kit binnenkant lossnijden    Glaszetten: kit buitenkant lossnijden       Glaszetten: Glaslat losmaken        Glaszetten: Glaslat uitnemen       Glaszetten: Glas uitnemen

Stap 3: Restanten kit verwijderen en sponning schoonmaken, nieuwe schuimbandjes plakken.

Glaszetten: Oude kit verwijderen     Glaszetten: Schuimband verwijderen     Glaszetten: Sponning schoonmaken      Glaszetten: Nieuw schuimband plakken

Stap 4: Nieuw glas plaatsen en afkitten.

Glaszetten: Nieuw glas plaatsen Glaszetten: Glaslatten terugplaatsen Glaszetten: Binnenkant afkitten Glaszetten: Buitenkant afkitten Glaszetten: Kit vochtig maken Glaszetten: Overtollige kit verwijderen Glaszetten: Kit glas afstrijken met vinger

Let bij het plaatsen van het glas op dat het glas op 2 kunststof blokjes moet staan. Dit is voor de ventilatie. De overtollige kit is te verwijderen door er met een plantenspuit water met wasmiddel op te spuiten en daarna met een schuin afgezaagd electrapijpje overheen te gaan.

Glas plaatsen is vakmanschap!

Zelf glas zetten is niet alledaags. Er zijn veel bedrijven in Nederland die hun geld verdien met het plaatsen van glas. Het is een vak, en als u het niet vertrouwd, of de ruiten zijn te groot of moeilijk bereikbaar, laat het door de experts doen. Want het blijft vakmanschap. Dit wil niet zeggen dat u niet mag proberen. Mogelijk is de voorgaande beschrijving van het zelf plaatsen van glas ondersteunend.