Veiligheidsglas

De term veiligheidsglas wordt gebruikt als de mens in combinatie met het glas moet worden beschermd. In openbare gebouwen, scholen, kantoren wordt vaak veiligheidsglas gebruikt en/of voorgeschreven. De term veiligheidsglas is niet een specifieke glassoort, maar een overkoepelende benaming van diverse soorten glas die als veiligheidsglas worden gekwalificeerd.

De leidraad voor de bouwwereld, of het nu glaszetters zijn, of aannemers, is de NEN 3569: Veiligheidsbeglazing in gebouwen. Deze norm geeft aan in welk soort toepassing of gebouw, bij welke hoogte, wel of geen veiligheidsbeglazing moet worden toegepast, en dan ook welke soort of dikte specifiek en minimaal.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Types veiligheidsglas.

In feite bestaan er twee soorten veiligheidsbeglazing: gehard glas en gelaagd glas of een combinatie daarvan. Een verdere combinatie is gehard en/of gelaagd glas als isolerend veiligheidsglas.

Gelaagd glas is in feite gewoon glas dat door middel van 1 of meerdere dunne folies aan elkaar is verbonden. De voorruit van een auto is bijvoorbeeld gelaagd glas. De folie is ondoorzichtig en erg dun, maar is taai, en zal bij een belasting door bijv. een steen erg moeilijk kapot gaan, en bovendien zit deze folie zo sterk vast aan het glas, dat ook de twee glaspanelen niet uit elkaar vallen.

Gehard glas is glas dat in een speciale behandeling zo sterk is gemaakt, dat het 7 maal sterker is dan  gewoon glas. Het breekt dus erg moeilijk, maar als het breekt, valt een dergelijke glasplaat in duizenden kleine stukje uiteen, die in principe niet scherp zijn. Je kunt je dus niet snijden, wanneer een gehard glasplaat kapot gaat. Of je moet erg je best doen.

Onderstaand ziet u twee foto’s van veiligheidsglas. Wat voor soort wordt pas zichtbaar als het met veel moeite wordt kapotgeslagen. Links is gelaagd en gehard veiligheidsglas. Dat wil zeggen, als het kapotgaat, breekt het glas in duizenden kleine stukjes, maar de folie ertussen houdt het glas bij elkaar. Rechts is een gelaagde ruit. Die zal sneller breken als je er met een hamer tegenaan slaat, maar de taaie folie voorkomt dat je er doorheen kan slaan.

gelaagd veiligheidsglas
Gelaagd en gehard veiligheidsglas

Speciale toepassingen.

Veiligheidglas wordt gebruikt in vele toepassingen. Enkele voorbeelden zijn: heel zwaar gepantserd glas in de auto’s van de bedrijven die geld transporteren. Glas in zeewaardige jachten, die de enorme druk van een golf moet kunnen weerstaan. Glas in combinatie met polycarbonaat in toepassingen voor ramen van juweliers. Veiligheidsglas als kogelwerende uitvoeringen in banken en benzinestations.

Waar op te letten bij aanschaf veiligheidsglas.

Dit glas is niet alleen toe te passen daar waar het wettelijk gezien moet, maar ook waar het kan. Een voorbeeld: als u thuis een tussendeur hebt, en u heeft kinderen die nogal ruw zijn, of elkaar veel achterna zitten, kunt u overwegen in deze deur gelaagd veiligheidsglas te laten plaatsen. Als 1 van de kinderen de deur keihard dichtgooit, terwijl een ander kind erachter staat, versplinterd de glasplaat tenminste niet.

Ook in de achterdeur zou u veiligheidsglas kunnen overwegen. Hoe vaak is die niet dichtgewaaid door een windvlaag? Als zo’n deur met een knal dichtwaait, kunnen er bij enkel glas veel scherven rondvliegen!

Zoals eerder gezegd is veiligheidsglas gehard of gelaagd glas. Het belangrijkste verschil voor de bevestiging van dit glas is, dat gehard glas een veel hogere puntbelasting aankan. Dus glazen deuren zijn meestal van (gelaagd) gehard glas, omdat de scharnieren heel strak moeten worden aangedraaid. Ongehard glas zou breken bij die belasting. Dus alleen gelaagd glas gaat ook niet bij een deur. Bij glazen balustrades daarentegen wordt vaker gelaagd glas gebruikt, dat dan met speciale klemmen met een rubber inlay worden bevestigd, om het glas niet kapot te draaien. Bij balustrade wordt gelaagd glas gebruikt, omdat, als gehard glas zou breken, er onmiddellijk een groot gat in de balustrade ontstaat, omdat het glas als geheel naar beneden valt.