Kenniscentrum

Soorten glas

Draadglas

Draadglas is een term voor een glaspaneel waartussen en netwerk van dunne staaldraadjes is geplaatst. Over het algemeen is de ruimte tussen de delen van … Lees meer »

Figuurglas

Figuurglas is normaal glas, zoals elke ruit. Het is op dezelfde manier gemaakt uit dezelfde grondstof als helder glas. Er zit echter een figuurtje in. … Lees meer »

Floatglas

Floatglas is de benaming voor enkel glas. Een enkele glasplaat die uit een glasoven komt is floatglas. De naam “float” is afgeleid van het Engelse … Lees meer »

Gebogen glas

Glas dat tot een temperatuur van ongeveer 600 graden Celsius wordt verwarmd, kan worden gebogen. Nu is het niet zo dat je dat verwarmen zomaar … Lees meer »

Gehard glas

Vaak hebben mensen het over gehard glas, maar weinig mensen weten nu echt wat het is, en waar het voor dient. Gehard glas wordt veel … Lees meer »

Gekleurd glas

Onder gekleurd glas wordt verstaan al het glas dat niet neutraal van kleur is. Glas heeft van zichzelf een groenige gloed, maar is zoals we … Lees meer »

Gelaagd glas

Wat is nou precies gelaagd glas, waar wordt het toegepast? De naam zegt het in feite al; gelaagd glas is glas met een laag ertussen. … Lees meer »

Loodglas

Loodglas, of ook wel röntgenglas genoemd is een zeer speciale soort glas, dat een zeer hoge mate van lood bevat. Omdat er zo veel lood … Lees meer »

Spiegel

Een spiegel is eigenlijk niets meer dan verzilverd glas. Aan de achterzijde van het glas wordt een zilverlaag aangebracht, die met een afdeklaag wordt beschermd. … Lees meer »

Tips

Bestek schrijven

Een bestek is technische beschrijving waaraan een te bouwen object moet voldoen. In een bestek komen alle technisch onderwerpen aan de orde, die bij de … Lees meer »

Conflicten over glas

Het komt vaak voor dat een klant een conflict heeft met een leverancier. Zo ook in het geval van glas. Als glas in een woning … Lees meer »

Gewicht van glas

Het komt in de praktijk best wel veel voor dat het handig is om te weten wat het gewicht van glas is. Aan de hand … Lees meer »

Glas leveren

Veel glashandels hebben niet de mogelijkheid glas te plaatsen, maar wel te leveren. Dat wil zeggen, dat ze zich toeleggen op de bewerking van glas … Lees meer »

Glas plaatsen

Glas plaatsen is iets voor vakmensen. Niet dat de doe-het-zelver het niet zou kunnen. Integendeel. Als je maar lang genoeg oefent, kan in principe iedereen … Lees meer »

Glasgereedschap

In ons kenniscentrum worden een aantal soorten glas gereedschap beschreven die worden gebruikt bij het behandelen van glas. Deze lijst is (nog) niet uitputtend, maar … Lees meer »

Glasrenovatie

Een belangrijk onderdeel van het gebruik van glas is het zogenaamde renoveren van glas. Glas slijt na verloop van tijd, maar er zijn mogelijkheden om … Lees meer »

Hoe glas snijden

Hoe glas snijden? Op die vraag willen we in dit bericht uitleg geven. In principe kan iedereen glas leren snijden. Het is belangrijk om een … Lees meer »

Ventilatieroosters

Een ventilatierooster is in het geval van Glasbestellen.nl een rooster dat wordt gebruikt in combinatie met glas. Zoals het woord al zegt, wordt een ventilatierooster … Lees meer »

Verven van Glas

Glas heeft van zichzelf een neutrale, lichtgroene kleur. Er zijn ook wel soorten glas die brons, grijs, groen, rood of geel zijn, maar dan zijn … Lees meer »

Zelf glas plaatsen

Een veelvoorkomende vraag is of het mogelijk is zelf glas of dubbelglas te plaatsen. Natuurlijk kan dat, als je maar weet wat je moet doen. … Lees meer »

Toepassingen

Doorvalbeveiliging

Glas als materiaal kan worden gebruikt als doorvalbeveiliging. Dit wil zeggen dat het materiaal wordt gebruikt om te voorkomen dat een persoon door iets heenvalt. … Lees meer »

Douchehoek

Veelal is er wat onduidelijkheid over wat er nou met een glazen douchehoek of met een glazen douchecabine bedoeld word. Bij Glasbestellen.nl spreken we over een … Lees meer »

Driedubbel glas

Het woord zegt het al; het glas is driedubbel. Maar wat betekent het? Enkel glas is enkel glas, dat weet iedereen. Dubbel glas bestaat uit … Lees meer »

Dubbel glas

Het principe van isolatieglas is, dat 2 ruiten aan elkaar worden gekit, met daartussen stilstaande, droge lucht. De lucht vormt een isolerende laag. Vandaar isolatieglas … Lees meer »

Geslepen glas

Glas is van zichzelf scherp. Dat weten veel mensen. Wie heeft zichzelf nu eens niet gesneden aan glas. Om ervoor te zorgen dat glas niet … Lees meer »

Gezandstraald glas

Een vorm van decoreren van glas in zandstralen. Door middel van het stralen van aluminiumoxide onder hoge druk wordt het oppervlak van het glas als … Lees meer »

Glas in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn bij iedereen bekend. Je plaatst een zonnepaneel op je dak of huis en je kunt stroom opwekken. Ondanks het feit dat we in … Lees meer »

Glas in lood

De term zegt het al: glas dat in lood is samengesteld. Strips van lood, die aan de zijkant open zijn, omringen het glas dat ertussen … Lees meer »

Glas voor jachtbouw

Glas wordt heel veel toegepast in de jachtbouw. Een groot jacht is in feite te vergelijken met een huis. Woonkamer, badkamer(s), slaapkamer(s). Hoe grotere het … Lees meer »

Glasblokken

Glazen blokken zijn (meestal) vierkante bouwstenen van glas. Ze worden gebruikt om een wand of afscheiding te maken. De glazen blokken zijn transparant en daardoor … Lees meer »

Glazen meubelen

Glas is een zeer dankbaar materiaal in de meubelindustrie. Het glas voor meubelen is voor allerlei toepassingen. Het is decoratief, mooi, goed te bewerken, goed … Lees meer »

Glazen tegels

De term glazen tegels wordt vaak gebruikt om twee verschillende dingen aan te geven, namelijk tegels van glas die worden gebruikt om de muur te … Lees meer »

Glazen trap

Glazen trappen zijn eigenlijk twee tegengestelde gedachten: glas is niet gemaakt om op te lopen, en toch heb je een trap nodig om boven te … Lees meer »

Golfspiegels

Als we spreken over een golf spiegel bedoelen we niet een spiegel voor in een Volkswagen Golf, maar een spiegel die wordt gebruikt op een … Lees meer »

Grafmonument van glas

Meer en meer grafmonumenten worden tegenwoordig (deels) van glas gemaakt. De tijd dat je alleen maar kon kiezen uit een bepaalde soort steen is al … Lees meer »

Kogelwerend glas

Er bestaan veel misverstanden over kogelwerend glas. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld gehard glas of gelaagd veiligheidsglas al snel kogelwerend is. Niets is minder waar. … Lees meer »

Openhaard glas

Ook in en rondom de open haard vindt men glas. Soms als spatscherm bij haarden zonder deurtjes, maar uiteraard ook vaak in de deuren en … Lees meer »

Veiligheidsglas

De term veiligheidsglas wordt gebruikt als de mens in combinatie met het glas moet worden beschermd. In openbare gebouwen, scholen, kantoren wordt vaak veiligheidsglas gebruikt … Lees meer »

Vuilafstotend glas

Glas is van zichzelf in een zekere mate vuilafstotend. Het is een glad oppervlak, waar vuil moeilijk aan hecht. Maar na verloop van tijd verweerd … Lees meer »

Waterafstotend glas

Glas is van zichzelf al waterafstotend. De structuur is zo dicht, dat water er niet door kan. Maar er kunnen toepassingen zijn waar het nodig … Lees meer »