Geslepen glas

Glas is van zichzelf scherp. Dat weten veel mensen. Wie heeft zichzelf nu eens niet gesneden aan glas. Om ervoor te zorgen dat glas niet meer scherp is, wordt het geslepen. Het slijpen van glas kan op verschillende manieren worden gedaan. Eigenlijk met twee redenen, namelijk om glas af te scherpen, of om de rand van het glas af te scherpen en het tevens mooier of decoratiever te maken.

De eerste reden om glas te slijpen, het afscherpen, wordt eenvoudigweg gedaan om er voor te zorgen dat het glas hanteerbaar wordt, en niet dat iedereen die het (niet goed) hanteert, te beschermen. De rand van het glas wordt, nadat het is gesneden, aan de boven- en onderkant met een (automatisch) schuurpapier bewerkt, zodat de scherpe rand bot wordt. Hier hoef je niet veel moeite voor de te doen, maar natuurlijk wel uitkijken dat het glas niet door het schuurpapier snijdt! Vaak wordt bij het afscherpen van glas water gebruikt om gereedschap te koelen, maar dit is niet noodzakelijk. Het hoeft per slot van rekening niet mooi te zijn, als het maar niet scherp meer is. Vaak wordt deze manier  “saffrijn” –slijpen genoemd, afkomstig van het Franse woord “chanfrein”, wat “schuin en scherp geslepen rand of kant” betekent.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Een andere vorm slijpen van glas is bedoeld om decoratief te zijn. De zijkant van een geslepen glasplaat wordt machinaal zodanig bewerkt dat er een hooglans gepolijste vorm aan komt. Deze manier van slijpen van glas wordt veelal toegepast bij glazen meubels, geslepen spiegels, tafelbladen, glazen traptreden, glazen balustrades en andere toepassingen waar “het oog ook wat wil”.

Geslepen Glas Er zijn allerlei vormen van hoogglans slijpen van glas, waarvan de bekendste zijn: Plat Poli (de zijkant van het glas is vlak en afgescherpt), Facet (1 van de afgescherpte randen wordt vergroot en komt dus aan de voorkant van het glas te zitten), Bullnose (de hele zijkant van het glas is rond), Triple C (de zijkant van het glas bestaat uit 3 ronde vormen) en Ogee (de zijkant loopt in een soort S-vorm).

In de foto staan een aantal voorbeelden.

Hooglans slijpen van glas.

Vroeger werd glas geslepen en gepolijst op grote ronddraaiende stenen rollen, die met water en slijppasta werden gekoeld. Alles (intensieve) handarbeid. In Nederland zijn nog maar weinig bedrijven die dit oude handwerk beheersen.

Tegenwoordig worden slijpbewerkingen uitgevoerd met volautomatische, vaak CNC- gestuurde machines. Niet alleen rechte lijnen, maar ook ingewikkelde vormen in glas zijn te slijpen en polijsten. Op de afbeeldingen ziet u een machine voor rechte vormen en 1 voor complexe vormen.

CNC slijpmachine Glas Slijpmachine Rechte vormen Glas

 

Waar op te letten bij slijpen van glas en als u geslepen glas gaat kopen.

Mocht u zelf glas willen slijpen, om het minder scherp te maken, wees dan voorzichtig! U kunt vrij makkelijk een glasplaat afscherpen, door bijvoorbeeld een stukje stevig schuurpapier om een blokje hout te wikkelen, en met dit geheel langs de zijkant van het scherpe glas te gaan. Even op en neer schuren, en het scherpe is eraf. Water is niet nodig.

Als u geslepen glas gaat kopen, voor decoratieve doeleinden, gaat u gepolijst glas kopen. Het woord zegt het al: gepolijst. Dus u gaat letten op de mate van polijstwerk. U mag van een zichzelf respecterende glasslijperij verwachten dat het polijstwerk goed is. Dat wil zeggen, geen matte vlekken op de uiteinden van het glas, zeker geen matte vlekken halverwege de ruit en alles netjes hoogglans.

Manieren van glas slijpen

Glas kun je op verschillende manieren slijpen. Elke slijp techniek heeft een andere doelstelling een geeft een ander resultaat. Poly geslepen glas, saffrijn geslepen glas en ….. geslepen glas.