**Van 21 tm 30 juni is ons kantoor vanwege vakantie niet bereikbaar.**

Gelaagd glas

Wat is nou precies gelaagd glas, waar wordt het toegepast?

De naam zegt het in feite al; gelaagd glas is glas met een laag ertussen. Neem 2 (of meer) glasplaten, doe er een speciale kunststof folie tussen, verwarm het geheel onder een vacuüm bij een temperatuur van ongeveer 135 graden Celsius. Laat het afkoelen en je hebt een gelaagde glasplaat (Het lijkt wel een recept voor een taart).

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Folie

gelaagd glas

De glasplaten die voor gelaagd glas worden gebruikt zijn van gewoon glas, dus niet speciaal geproduceerd om bijvoorbeeld beter te plakken. Het gaat om de folie. Je kunt niet zomaar elk stuk kunststof tussen glas lagen.

Deze folies zijn zeer speciaal en worden voor verschillende toepassingen gemaakt. Zo kun je speciale folies hebben die erg waterbestendig zijn, voor bijvoorbeeld een toepassing in de (zeewaardige) jachtbouw, folies die erg taai zijn in het kader van de inbraakbeveiliging en folie die erg stevig zijn, om te voorkomen dat bijvoorbeeld een constructie instort als het geharde glas breekt.

Hier ziet u 2 voorbeelden van gelaagd glas. Twee glasplaten met een gesmolten, stevige folie ertussen.

Gelaagd Glas Glassoorten bij lagen

Niet alleen de folies zijn dus verschillend, ook de soorten glas waarmee wordt samengesteld zijn afwijkend. Zo kun je gehard glas aan elkaar lagen, om bijvoorbeeld een glazen deur te maken die superstuk is, en ook niet in elkaar stort als het glas breekt, want de folie houdt alles bij elkaar.

Ook is het mogelijk om meerdere platen aan elkaar te lagen om een heel dikke glasplaat te maken. Immers, normaal glas is maar te produceren tot een maximale dikte van 24 a 25 mm.

Materiaal tussen glas

Ook kun je bijvoorbeeld tussen het glas en de gebruikte folies dun materiaal lagen, om een bepaald effect te bereiken. Als het materiaal tussen het glas maar maximaal 2 mm dik is, is er van alles mogelijk: behang, zijde, gras, tekeningen foto’s, metaal.

Toepassingen van gelaagd glas.

Gelaagde veiligheidsruit

Om u heen is er constant wel iets van gelaagd glas. Denk bijvoorbeeld aan het glas in een glazen balustrade of beloopbaar glas. Ook in een douchewand of glazen deur is gelaagd glas een optie om de veiligheid te verbeteren. Ook in uw auto komt u gelaagd glas tegen. De voor- en achterruit van elke auto, behalve bepaalde oldtimers, zijn van gelaagd glas. Daarom scheurt een autoruit wel als er een steentje op komt, maar de folie houdt de autoruit bij elkaar. Als u er niets aan doet, zal na verloop van enkele weken het vocht dat door het beschadigde glas heen komt, de folie gaan aantasten, en die wordt dan melkachtig van kleur, en dat breidt zich uit. Daarom is het dan ook van belang dat als u een barst op klein gaatje in  de voorruit van uw auto heeft, dit zo snel mogelijk wordt aangeboden bij een bedrijf als Carglass of Autotaalglas, omdat deze bedrijven gespecialiseerd zijn in het repareren van kleine gaten in uw autoglas, voordat het vocht tussen de glaslagen in kan komen.

Het glas dat wordt toegepast bij banken is ook gelaagd. Al naar gelang de ingeschatte dreiging is het glas meer of minder dik, of heeft meer of minder folies. Het glas kan zo worden samengesteld, dat het kogelwerend wordt. Vaak wordt dan naast de gebruikte folies ook nog kunststof platen van polycarbonaat gebruikt om de scherfwerking te verkleinen.

Gelaagd glas wordt heel veel toegepast als inbraakwerend glas. Als u in uw woning gelaagd glas heeft, moet een dief hard werken om bij u binnen te komen door het glas. En dit werken gaat zeker gepaard met het nodige lawaai!. Waarschijnlijk bent u al lang wakker, en zult u een uitgeputte dief aantreffen die buiten achter uw huis zit bij te komen van de vermoeienissen om het gelaagde glas kapot te krijgen. Vaak is het zo dat een alarmsysteem in combinatie met inbraakwerend glas een optimale beveiliging geeft. Natuurlijk is het dan ook van belang dat uw hang- en sluitwerk van de deuren en ramen goed moet zijn. Deze 3 factoren bepalen de inbraakwerendheid van uw woning. Onderstaan een foto die aangeeft dat het moeilijk is door een gelaagde ruit heen te slaan.