Glazen tegels

De term glazen tegels wordt vaak gebruikt om twee verschillende dingen aan te geven, namelijk tegels van glas die worden gebruikt om de muur te betegelen, en glazen tegels die worden gebruikt om over te lopen.

Er is een wezenlijk verschil tussen de twee. Allereerst de tegels van glas die worden gebruikt om de muur de betegelen. Je zou ze ook glastegels kunnen noemen. Deze glastegels zijn over het algemeen veel kleiner dan de tegels waar je over loopt, en de manier van produceren is anders. Een glastegel (dus die voor tegen de muur) is een ongehard stuk vlaglas, wat in een afmeting van 5 bij 5 mm tot 45 bij 45 mm verkrijgbaar is. Afhankelijk van de afmeting van de wand worden wel of geen glastegels op matten gebruikt.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Kleine Glazen tegels De verf die de kleur aan het glas geeft, wordt aan de achterzijde van de tegel aangebracht, waarna nog een beschermlaag aangebracht wordt. Aangezien de kleur aan de achterzijde zit, wordt een mooi diepte-effect verkregen, en het bijkomende voordeel is, dat de verf niet kan worden beschadigd, of zal gaan verweren.

Natuurlijk gaan we er dan vanuit, dat de voeg tussen de tegels goed is afgewerkt met een hoogwaardig voegmiddel. Een glastegel wordt toegepast in badkamers en keukens als achterwand. Let bij het gebruik van een glastegel in de keuken wel op dat warmtebronnen als pannen niet te dicht bij de wand kunnen komen, want dan zal het glas scheuren.

Glazen tegels

De tweede tegel van glas is die waarover wordt gelopen. We zullen dit de glazen tegel noemen. Een tegel van glas in de vloer werkt heel decoratief. Er zijn allerlei mogelijkheden om dit soort tegels te gebruiken, maar over het algemeen is licht en transparantie de belangrijkste drijfveer. Een glazen tegel creëert ruimte, is doorzichtig, waardoor er eventueel iets onder kan worden geplaatst, en is sterk genoeg om erover te lopen.

Uitgangspunt bij glazen tegels is dat ze op 4 zijden worden opgelegd, om zo veel mogelijk draagvlak te maken. Als dit draagvlak 4-zijdig is, kan ook de dikte minimaal zijn.

Deze dikte hangt natuurlijk ook af van de afmeting van de tegel. Over het algemeen zal een glazen tegel van gelaagd glas zijn. Dit zijn twee of meer glasplaten die door middel van een dunne folie aan elkaar zijn versmolten. Er wordt gelaagd glas gebruikt, omdat bij een eventuele breuk het glas niet, zoals bij gehard glas, in 1 keer naar beneden valt, maar aan elkaar blijft zitten door de folie. Hierdoor wordt letsel voorkomen. Een minimale dikte van een glazen tegel is 25 mm. Er zijn wel samenstellingen denkbaar in een combinatie met gehard glas, maar laat u daarover goed voorlichten. Hier komt de toepassing, de intensiteit van gebruik en de belasting om de hoek kijken. Net zoals bij toepassingen zoals een glazen balustrade staat de veiligheid vooraan.

Het is moeilijk aan te geven wat de afmetingen van een glazen tegel zijn. Over het algemeen wordt een glazen tegel speciaal voor de toepassing gemaakt. Dan pas wordt de afmeting, dikte en samenstelling vastgelegd. Ook is de overgang, wanneer nu een glazen tegel overgaat in de term beloopbaar glas, niet duidelijk te trekken. Dit heeft veel met de afmeting te maken. Het principe is dat er glas wordt gebruikt om over te kunnen lopen, en dan is de benaming van een tweede orde.

Waar op te letten bij de aanschaf van glazen tegels.

Als u glazen tegels (of beloopbaar glas) wilt gaan aanschaffen, wees dan goed overtuigd van wat u ermee beoogd. Wat is de toepassing, wat is de belasting? Is het decoratief? Is het functioneel? Let ook op dat glas, vooral als het nat is, erg glad kan zijn. Een oplossing hiervoor is het aanbrengen van een anti-sliplaag, die dan weer, bijvoorbeeld, het glas ondoorzichtig maakt.

U kunt ook van plan zijn onder het glas op welke manier dan ook, verlichting aan te brengen. Onthoud dan dat sommige verlichtingen warmte afgeven, die in een afgesloten ruimte onder glas sterk kan oplopen. Een plaatselijke verwarming van een (dikke) glasplaat kan thermische breuk veroorzaken. Dit wil zeggen dat het glas, omdat het zo’n slechte geleider is, zal scheuren als een deel ervan meer dan zo’n 30 graden Celsius warmer is dan het andere deel. Hoe dikker het glas, hoe sneller het zal scheuren bij een plaatselijke verwarming.