Thermische breuk in glas

Een thermische breuk in glas kan ontstaan doordat temperatuurverschillen voor inwendige spanningen in het glas zorgen. Zulke breuken lijken spontaan maar hebben duidelijke oorzaken. Gelukkig zijn thermische breuken goed te voorkomen. Wij vertellen u meer over wat er gebeurt bij een thermische breuk en hoe u dit voorkomt.

Wat is thermische breuk?

De naam zegt het al; bij thermische glasbreuk ligt de oorzaak bij temperatuurverschillen. Wanneer verschillende delen van een ruit ongelijk worden opgewarmd of afgekoeld ontstaat er spanning in het glas. In de meeste gevallen is dit niet zo erg. Glas is er op gemaakt om bepaalde spanning te weerstaan. Pas wanneer het temperatuurverschil meer dan 30 graden Celsius is, kan de ruit barsten. 

Thermische breuken komen vaker voor in de zomer en tijdens koude weersomstandigheden. Vaak is het glas waarin het ontstaat niet gemaakt om die thermische spanning op te vangen. Oudere ruiten bijvoorbeeld hebben een minder goed isolerend vermogen waardoor ze gevoeliger zijn voor temperatuur. Glas kan warmte sowieso slecht geleiden. 

Hoe ontstaat een thermische breuk en hoe herken je dit?

Als de temperatuurverschillen in een ruit de 30 graden overstijgen kan de spanning teveel worden voor het glas. Er ontstaat een barst loodrecht aan de rand van het glas. Deze waait daarna uit met een palmboom effect. Doordat er meerdere barsten ontstaan na de initiële breuk die lukraak van richting veranderen, lijkt een thermische breuk een stam en kruin te hebben. Het punt waar de breuk in eerste instantie ontstaat is dan ook het zwakste deel van het glas. 

Een thermische breuk ziet er heel anders uit dan andere soorten breuken. Wanneer u bijvoorbeeld glas laat vallen waaien de barsten uit vanaf het inslagpunt. Ook wanneer er iets te hard tegen het glas aankomt, breekt het glas met een rimpeleffect. 

Hoe wordt thermische breuk in glas voorkomen?

Omdat thermische glasbreuk ontstaat door temperatuurverschillen is de sleutel tot preventie ervoor zorgen dat het glas niet ongelijkmatig verwarmd of afgekoeld wordt. In de zomer kunt u dit bereiken door zonwering aan de buitenkant van uw raam te plaatsen zodat het glas niet koel van binnen en heet van buiten wordt. Staat de zon half op glas wat u gebruikt in uw interieur zoals een glazen tafelblad? Dan kunnen de gordijnen even dicht doen al genoeg zijn om breuk te voorkomen.

Van binnenuit kunt u thermische breuk in glas vermijden door airco’s en verwarming nooit direct op het glas te richten. Zeker als u in een oud gebouw woont zijn dit belangrijk maatregelen om te nemen. U kunt er ook voor kiezen om het glas in uw interieur te vervangen met glas dat beter bestand is tegen thermische spanning.

Bent u aan het klussen en maakt u gebruik van een hittepistool om bijvoorbeeld verf van het kozijn van een glazen binnendeur te verwijderen? Voorkom een thermische breuk door het hittepistool nooit direct op het glas te richten. Probeer de hitte ook niet tegen te gaan door het glas koel te houden. Juist de grote temperatuurverschillen zorgen voor breuk. 

Twijfelt u over wat verstandig is in uw situatie? Neem contact op met één van onze experts! Bij Glasbestellen.nl helpen wij u graag verder met advies over al uw vragen.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op