Spanningsbreuk in glas

Glas is een stevig materiaal, maar het kan ook breken. Gelukkig spat glas niet spontaan uit elkaar en zijn er manieren om verschillende soorten glasbreuk te herkennen. Wij laten u weten hoe een spanningsbreuk in glas eruit kan zien en welke andere vormen van glasbreuk er zijn.

Welke soorten glasbreuk zijn er?

Er bestaan eigenlijk maar twee typen glasbreuk: mechanische breuk en thermische breuk. Bij mechanische breuk oefent een klap, stoot of andere fysieke kracht van buitenaf zoveel druk uit op het glas dat het glas barst of breekt.

Thermische breuk wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen. Die verschillen zorgen voor spanning in het glas zelf waardoor het kan barsten. Dit wordt ook wel spanningsbreuk genoemd. Spanningsbreuk is dus niet een aparte vorm van glasbreuk.

Wat is mechanische breuk?

Een mechanische glasbreuk ontstaat simpelweg doordat het glas te veel kracht of druk te verduren krijgt, bijvoorbeeld door een klap, stoot of steenslag. Ook kan glas vermoeid worden door trillingen en kan hierdoor mechanische breuk veroorzaken. Kortom: het is een breuk die ontstaat door een fysieke kracht van buitenaf die het glas niet meer kan weerstaan. Mechanische breukpatronen zijn ook heel herkenbaar. De barsten waaien uit vanaf het inslagpunt.

Wat is thermische breuk in glas?

Bij thermische breuk ligt de oorzaak van glasbreuk niet aan een plotselinge fysieke kracht, maar aan temperatuurverschillen die spanningen veroorzaken in het glas. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer glas ongelijkmatig verwarmd wordt, waarbij er een temperatuurverschil van meer dan 30 graden optreedt. Breukpatronen van thermische breuken zijn goed te herkennen. Een barst ontstaat loodrecht op de rand voordat meerdere breuken in willekeurige patronen uitwaaien.

Veel voorkomende oorzaken spanningsbreuk in glas

Spanningsbreuk in glas komt vooral voor wanneer glas aan twee extremen wordt blootgesteld. Daarom komt het vaker voor in de winter en in de zomer. Als zonlicht gedeeltelijk op een raam valt omdat de gordijnen of jaloezieën half open staan, kan het temperatuurverschil al voor te veel spanning zorgen. Ook wanneer een airco of verwarming direct op glas is gericht kan de spanning het glas te veel worden. Glas dat niet goed geïsoleerd is heeft een grotere kans op spanningsbreuk.

Glasbreuk voorkomen

Gelukkig is thermische glasbreuk goed te voorkomen. Zorg dat het glasoppervlak zo gelijkmatig mogelijk wordt verwarmd, zonder grote temperatuurverschillen. Plaats zonwering aan de buitenzijde, zodat de ruit niet opwarmt. Richt airco’s en verwarming niet direct op het glas. 

Wanneer u glas gebruikt in uw interieur is het belangrijk om rekening te houden met waar de zon schijnt. Een glazen tafel bijvoorbeeld kan het beste volledig of juist helemaal niet in de zon staan. Ook raden wij aan om altijd te kiezen voor veiligheidsglas. Zo vermindert u de kans op spanningsbreuk en op mechanische breuken.

Vraag om advies

Natuurlijk wilt u glasbreuk zo veel mogelijk voorkomen. U kunt zelf maatregelen treffen door de verwarming of airco niet bij een raam te plaatsen of om zonwering aan de buitenkant te plaatsen. Wilt u de kans op mechanische- én spanningsbreuken verminderen? Komt u er niet helemaal uit over welk soort glas het beste is voor uw situatie? Onze glasexperts informeren u graag over glasbreuk en helpen u risico’s in uw specifieke situatie in kaart te brengen.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op