Hoe krijgt u een kras uit glas?

Een kras in glas kan erg storend zijn en het uiterlijk van bijvoorbeeld een tafelblad of raam behoorlijk ontsieren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om krassen in glas te verwijderen, van snelle huismiddeltjes tot professioneel polijsten.

Er zijn twee soorten krassen die kunnen ontstaan. Oppervlakkige krassen en barsten. Een kleine kras in glas kunt u meestal zelf repareren, terwijl u voor diepere barsten professionele hulp nodig hebt. Wij helpen u graag hierbij.

Snel en makkelijk krassen verwijderen

Voor lichte oppervlakkige krassen bestaan enkele handige huismiddeltjes. Zo kunt u een kras in glas verwijderen met behulp van zuiveringszout of staalwol. U hoeft geen dure middelen in huis te halen om snel en gemakkelijk een kras te verwijderen.

Zelf krassen verwijderen met zuiveringszout

Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) heeft een fijn schurende werking. Dit kan een lichte kras in het glasoppervlak wegwerken zonder het glas zelf aan te tasten. Maak een pasta aan met een klein beetje water en wrijf deze in cirkelvormige bewegingen op de kras. Spoel vervolgens schoon en droog het glasoppervlak goed af met een schone doek om strepen te voorkomen. Herhaal dit zo nodig een aantal keer. Heeft u geen zuiveringszout? Tandpasta soorten met fluoride hebben ook een licht schurende werking.

Zelf krassen verwijderen met staalwol

Staalwol, met name de fijnste gradatie, kan worden gebruikt om krassen uit glas te verwijderen zonder verdere schade te richten aan het glas. Maak het glasoppervlak vochtig met een doekje voor u met het staalwol over de kras heen wrijft in een cirkelvormige beweging. Doe dit heel zachtjes om meer krassen te voorkomen. Spoel daarna het glas schoon en droog het met een vetvrije, schone doek om strepen te voorkomen. Herhaal dit proces zo nodig nogmaals.

Polijsten door een professional

Diepe krassen of barsten in glas vereisen professionele hulp. Een glasbewerker kan het glasoppervlak slijpen en polijsten waardoor krassen verdwijnen en het glas er weer als nieuw uitziet. Vooral bij gehard of gelaagd glas is professionele polijsten de investering meer dan waard. Ook als u de krassen niet volledig zelf eruit krijgt, kunt u kiezen voor professioneel polijsten. 

Wanneer moet je bekrast glas vervangen?

Als er diepe beschadigingen in het glas zitten die niet meer te polijsten zijn, zit er niets anders op dan het glas te vervangen. Vooral wanneer het gaat om gebruiksglas zoals een glazen tafel of glazen deur, is dit verstandig. Gekrast of beschadigd glas is gevoeliger voor gevaarlijk scheuren en barsten. Breng veiligheid dus altijd voorop en vervang het beschadigde glas op tijd. Een professional kan u adviseren of glas nog te repareren is of bekrast glas vervangen dient te worden.

Met de juiste aanpak zijn de meeste krassen in glas te verwijderen of minstens minder zichtbaar te maken. Maar let op, zelf krassen uit glas halen doet u op eigen risico. Wij kunnen niet garanderen dat de producten die u gebruikt het glas niet zullen aantasten.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over een kras in glas? Aarzel niet om ons te contacteren! Onze glasexperts helpen u graag verder.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op