Glassoorten uitgelegd

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten en typen glas voor uiteenlopende toepassingen. Het aanbod is enorm. Bij Glasbestellen.nl laten wij u weten wat de eigenschappen van verschillende glassoorten zijn, lichten we de meest voorkomende glassoorten toe en leggen we uit waarvoor ieder type glas gebruikt wordt. Zo weet u precies welk glas geschikt is voor uw specifieke gebruiksdoel.

Enkelglas vs dubbelglas

Voor glas voor ramen en deuren heeft u de keuze uit enkelglas vs dubbelglas. Enkel glas bestaat uit één glasplaat en biedt weinig isolatie. Warmte gaat gemakkelijk verloren. Enkel glas staat ook bekend als floatglas en het is het beginpunt voor vele soorten glasproductie. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende lucht- of gasvulling. Deze vulling zorgt ervoor dat warmte binnen blijft en uw huis beter isoleert. Dubbel glas houdt ook geluid buiten beter tegen.

Isolatieglas

Isolatieglas is een specifieke vorm van dubbel glas, waarbij de ruimte tussen de glasplaten gevuld is met een edelgas zoals argon. Dit gas geleidt warmte nog minder goed dan lucht, zodat isolatieglas betere isolerende eigenschappen heeft. Isolatieglas houdt warmte het beste binnen en zorgt er vooral voor dat de kou buiten blijft.

Veiligheidsglas

Als veiligheidsglas breekt, breekt het op zo’n manier dat er geen losse scherven ontstaan. Dit voorkomt ernstige verwondingen. Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas, van gehard glas tot brandwerend glas. Ze zorgen allemaal voor extra veiligheid. Veiligheidsglas wordt verplicht toegepast in openbare plekken waar veel mensen in aanraking kunnen komen met glazen deuren, grote ramen of platen.

Gehard glas

Gehard glas is aan het oppervlak “voorgespannen” door het eerst te verhitten en snel af te laten koelen. Hierdoor kan het grote krachten en stoten opvangen zonder te breken. Wanneer het wel breekt, verbrokkelt gehard glas in kleine, niet-snijdende stukjes. Gehard glas is ideaal voor toepassing in deuren, douchedeuren en glazen tafelbladen.

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glaslagen met daartussen zeer sterke lijmlagen. Bij breuk blijven de glasscherven aan elkaar plakken, waardoor er geen losse scherven ontstaan die gevaarlijk kunnen zijn. Daarom wordt gelaagd glas vaak gebruikt voor serres en autoruiten.

Draadglas

Draadglas is glas met een metalen draadversterking. Wanneer het glas breekt, blijven de glasscherven aan de metaaldraden hangen. Zo worden zijn de scherven niet gevaarlijk. Draadglas wordt daarom vooral toegepast in sommige deuren en kleedhokjes. 

Brandwerend glas

Brandwerend glas kan tegen hoge temperaturen en voorkomt gedurende langere tijd dat brand doorslaat. Veel brandwerend glas is draadglas, want het blijft bij brand intact. Ook speciale gelaagde types brandwerend glas zijn verkrijgbaar, bedoeld voor grotere glasoppervlakken zoals glazen puien en wanden. Brandwerend glas draagt bij aan de brandveiligheid van een gebouw en kan levens redden.

Wij helpen u graag

Zoals u ziet bestaan er verschillende glassoorten. Twijfelt u welk glas in uw situatie het meest geschikt is? Raadpleeg dan een van onze experts. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze voor de glassoort die voldoet aan alle gewenste voorwaarden. Wij staan voor u klaar!

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op