Kalkaanslag in de douchecabine voorkomen

Douchecabine zonder kalkaanslag

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem in vele badkamers, vooral op plekken zoals de douchecabine. Het tast niet alleen het uiterlijk van de cabine aan, maar kan ook de duurzaamheid van het glas beïnvloeden. Het helpt daarom om te weten wat kalkaanslag veroorzaakt en hoe u het kunt voorkomen en verwijderen. In deze blog bespreken we effectieve methoden om uw douchecabine op maat of uw glazen schuifdeur vrij van kalk te houden, zodat deze altijd helder en schoon blijft.

Wat veroorzaakt kalkaanslag?

Kalkaanslag in de douchecabine is vaak het gevolg van hard water, dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium. Wanneer water verdampt, blijven deze mineralen achter en hechten zich vast aan glazen oppervlakken zoals uw douchewand op maat of glazen deur, en vormen harde, witte vlekken. Wanneer u ze niet regelmatig behandelt, kunnen deze vlekken het uiterlijk van uw badkamer aantasten. Daarnaast kan het ook leiden tot een ruwer oppervlak waarop zeepresten en vuil zich gemakkelijker kunnen ophopen.
De kalkaanslag wordt verergerd door hogere watertemperaturen, zoals in douches. Dit komt doordat warm water meer mineralen kan oplossen en vervolgens achterlaat als het verdampt. Dit betekent dat douchecabines, vooral in gebieden met hard water, bijzonder vatbaar zijn voor deze opbouw. Ook belangrijk is dat naast glas, kalkaanslag zich ook kan vormen op metalen oppervlakken zoals kranen en douchekoppen. Dit leidt op zijn beurt weer tot lelijke plekken of misschien zelf verminderde functionaliteit en een kortere levensduur. Regelmatig onderhoud is dus belangrijk om uw douche, glazen wanden of een badkamer spiegel met verlichting er mooi uit te laten zien.

Hoe voorkomt u kalkaanslag op uw douchewand?

Voorkomen is beter dan genezen, vooral als het om kalkaanslag gaat. Een effectieve manier om kalkaanslag te voorkomen is door uw douchewand na elk gebruik droog te vegen met een trekker of een zachte doek. Dit helpt om waterdruppels, die kalkresten kunnen achterlaten, te verwijderen. Een andere methode is het installeren van een waterontharder in uw huis, wat het gehalte aan mineralen in uw water verlaagt. Voor extra bescherming kunt u overwegen om een speciale coating aan te brengen op de glazen oppervlakken, waardoor water en kalk minder snel hechten.

Kalkaanslag glazen douchewand verwijderen

Als kalkaanslag zich eenmaal heeft gevormd, is het belangrijk om dit voorzichtig te verwijderen om krassen op het glas te voorkomen. Een eenvoudige methode is het gebruik van een schoonmaakmiddeltje van gelijke delen witte azijn en water. Breng dit mengsel aan op de aangetaste gebieden en laat het een paar minuten intrekken. Vervolgens kunt u het zachtjes wegvegen met een niet-schurende doek. Voor hardnekkige vlekken kunt u een zachte borstel gebruiken. Na het reinigen is het belangrijk om het glas grondig na te spoelen en droog te maken om vlekken te voorkomen.

Deze methoden helpen niet alleen om uw douchecabine er als nieuw uit te laten zien, maar zijn ook toepasbaar op andere glazen elementen in uw huis, zoals spiegels of glazen oppervlaktes in de keuken. Door goed onderhoud blijft uw glas stralend en functioneel.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op