Boren in glas

Is het mogelijk om in glas te boren? Jazeker, met de juiste boor en techniek kunt u zonder problemen gaten en openingen maken in vrijwel alle soorten glas. In deze stap-voor-stap handleiding leggen we haarfijn uit hoe u te werk gaat. Want hoewel glasboren prima te doen is, vergt het ook de nodige voorzorgsmaatregelen.

LET OP! U kunt alleen boren in glas dat ongehard is! Als u probeert te boren in gehard glas spat het in stukjes uit elkaar!

In glas boren stap voor stap uitgelegd

Bent u van plan om gaten te boren in glas, dan is het belangrijk om dit heel voorzichtig te doen. Haast en spoed is zelden goed en zeker bij glasboren. Volg daarom elke hieronder beschreven stappen. Met een beetje handigheid en oefening is het helemaal niet moeilijk om zelf gaten te boren in glas. Van een rond gat voor een deurknop tot bijvoorbeeld een opening voor ventilatie. Als u de volgende stappen nauwkeurig opvolgt, lukt glasboren zonder problemen. Neem dus uw tijd en handel als volgt:

Stap 1: verzamel het benodigde materiaal

Zorg dat u alles bij de hand heeft voordat u begint:

  • Een glas- of diamantboor (op maat van de gewenste boring)
  • Een geschikte boormachine (1000 omw/min)
  • Rubber handschoenen
  • Oogbescherming
  • Houten planken
  • Kit of stopverf
  • Vaseline
  • Terpentine
  • Een brede schaal met water
  • Een oud stuk glas om te oefenen

Stap 2: zet alles goed klaar

Voordat u begint met boren is het belangrijk dat u alles goed klaar zet. Zorg ervoor dat het glas waarin u gaat boren plat ligt op een houten plank waarin geboord mag worden. Dit verstevigt het glas waardoor het minder snel breekt. Oefen een keer in een stuk oud glas voor u aan het echte werk begint.

Stap 3: maak een dammetje van stopverf of kit

Maak met behulp van kit of stopverf een cirkelvormig randje op het glas rondom de plek waar u wilt boren. Dit wordt uw dammetje. Zorg ervoor dat het randje hoog genoeg is om deze te vullen.

Stap 4: vul het dammetje met vaseline of terpentine

Vul nu uw dammetje helemaal met vaseline of terpentine. Dit vormt een koelbad voor uw boor en voorkomt oververhitting van de boor en het glas. Vaseline werkt het beste bij een langzame boorsnelheid, terpentine bij hogere snelheden.

Stap 5: boren maar!

Zet de boor loodrecht op het glas en oefen een lichte druk uit terwijl u langzaam begint te boren. Pas als de punt grip heeft, kunt u de druk iets verhogen. Laat de boor zijn werk doen; forceer niets! Boor tot u door het glas heen bent of tot dat u de gewenste diepte heeft bereikt.

Terwijl u aan het boren bent is het belangrijk om het glas en de boor te blijven koelen. Koel het glas door wat vaseline of terpentine in uw dammetje te schenken. U kunt ook de boor zelf om de 10-20 seconden laten koelen door deze in water te dompelen. Elke keer dat u uw boor schoonspoelt, vult u ook het dammetje bij.

Waar moet u op letten wanneer u in glas boort?

Boren in glas vraagt om zorgvuldigheid en geduld. Forceer de boor nooit maar laat hem met een lichte druk zijn werk doen. Koel regelmatig in water en houd het boorpunt nat met vaseline of terpentine. Draag altijd beschermende handschoenen en een veiligheidsbril voor het geval het glas toch barst. Oefen eerst op een oud stuk glas voordat u in het glas boort wat u gaat gebruiken. Met enige oefening lukt glas boren prima.

Toch hulp nodig?

Het boren van gaten in glas hoeft dus zeker geen probleem te zijn als u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Wilt u meer tips over klussen met glas? Lees ook hoe je glas moet snijden of neem gerust contact met ons op! Onze experts helpen u graag verder.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op