Kogelwerend glas

Er bestaan veel misverstanden over kogelwerend glas. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld gehard glas of gelaagd veiligheidsglas al snel kogelwerend is. Niets is minder waar. Glas is pas kogelwerend als het aan een certificering voldoet, en de eisen daarvoor staan in de Europese Norm 1063. Hier wordt kogelwerende beglazing ingedeeld in negen klassen: – Klasse BR1 tot BR7 voor pistolen en karabijnen  en  Klasse SG1 en SG2 voor  jachtgeweren.

Deze klasse-indeling wil zeggen dat per klasse is bepaald tegen welk wapen het glas bestand is. Bijvoorbeeld in klasse BR-3 is het glas bestand tegen een kogel van het kaliber .357 magnum, afgeschoten vanaf 5 meter, waarbij 3 inslagen die niet verder dan 120 mm uit elkaar liggen. Deze 3 kogels mogen dus niet door het glas heengaan. Dan wordt er nog onderscheid gemaakt tussen zogenaamd Splitting en Non-Splitting. De kinetische energie van de kogel wordt geremd door het glas, het glas versplinterd en wil voorwaarts. De kogels blijven in het glas, maar de splinters zouden verwondingen kunnen veroorzaken. Dit gevaar loop je dus bij kogelwerend-splitting glas. Bij Non-Splitting wordt vaak aan de niet-aanvalszijde, dus waar het potentiële slachtoffer staat, gebruik gemaakt van een laag polycarbonaat (een zeer sterke kunststof), die de splinters opvangt. Het feitelijke stoppen van de kogel is dan al door het glas uitgevoerd.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Ter indicatie hieronder de klasse-indeling volgens EN-1063:

BR-1Karabijn.22
BR-2Pistool9mm Luger
BR-3Pistool.357 Magnum
BR-4Pistool.44 Remington
BR-5Karabijn5.56
BR-6Karabijn7.62 NATO
BR-7Karabijn7.62 Kalasjnikov
1SGJachtgeweer
2SGJachtgeweer

Hieronder een film wat er gebeurt als een kogelwerende autoruit wordt beschoten met een AK-47 (klasse BR-7)

Waar op te letten bij de aanschaf van kogelwerend glas.

U moet zich eerst overtuigen van de mate van dreiging voordat u kogelwerend glas aanschaft. Dit geldt voor de particulier, maar zeker ook voor banken en te beveiligen instellingen. Aan de hand van de mate van dreiging kan kogelwerend glas worden aangeschaft. Per klasse of mate van dreiging neemt ook de dikte van het glas toe. Dit varieert van 14 tot 88mm, en van 32 tot 162 kg per vierkante meter.

Niet alleen de handling van dit soort zware jongens is een probleem, ook moet de sponning waarin het kogelwerende glas wordt geplaatst van voldoende diepte zijn, en de constructie moet het glas kunnen dragen. Hieronder ziet u voorbeelden van dikte van het glas en een voorbeeld van hoe een kogelwerende ruit is opgebouwd.

Dikte en opbouw kogelwerend glas
Opbouw Kogelwerend Glas

Waarschijnlijk heeft de President van de VS dikker glas in het Witte Huis dan een particuliere klant die in een smal straatje woont. Eenvoudigweg omdat de dreiging compleet anders is. (En misschien ook omdat het Witte Huis diepere sponningen heeft?)

Een kogelwerende ruit is net zo sterk als de constructie waar hij instaat. Zet een ruit van klasse BR-4 in een aluminium frame van 2 bij 2 cm, en de kans is groot dat de complete ruit, tengevolge van de afgifte van de kinetische energie, naar binnen komt. Zorg dus voor een navenant sterke constructie.

Splitting of non-splitting.

Bij kogelwerende beglazing wordt onderscheid gemaakt in splitting of non-splitting glas. Dat wil zeggen dat het glas aan de niet-aanvalszijde kan versplinteren of niet. Vooral bij situaties waar personen vlak achter het glas zitten, is het van belang dat een non-splitting toepassing wordt gebruikt.

Dikte kogelwerend glas.

De dikte van kogelwerende beglazing varieert van ongeveer 13 tot 85 mm, en mogelijk nog dikker bij heel speciale samenstellingen.

Gewicht kogelwerend glas.

Kogelwerend glas weegt van 30 tot 200 kg per vierkant meter. U kunt zich voorstellen dat naarmate het gewicht toeneemt, ook de sterkte van de constructie waar het in wordt geplaatst, toeneemt.

Kogelwerend glas in auto’s en voertuigen.

Glasbestellen.nl werkt samen met een internationale producent van kogelwerend glas voor voertuigen en kan dus op maat kogelwerend glas, al dan niet gebogen, leveren.