Grafmonument van glas

Meer en meer grafmonumenten worden tegenwoordig (deels) van glas gemaakt. De tijd dat je alleen maar kon kiezen uit een bepaalde soort steen is al lang voorbij. Mensen willen tegenwoordig meer mogelijkheden hebben om hun specifieke wens voor een monument voor de overledene te vervullen. Materialen als glas, steen en staal worden in toenemende mate toegepast.
Glas is bij uitstek geschikt voor het gebruik in een grafmonument of grafzerk. Het glas is gemaakt van basiselementen als zand en kalk en soda en heeft eeuwigheidswaarde. Los van vandalisme zal het glas honderden jaren blijven staan op een graf. Het materiaal is goed te bewerken in welke vorm dan ook en biedt ruime combinatiemogelijkheden met andere materialen. De huidige methoden van CNC (computer)-gestuurd bewerken van glas bieden oneindige mogelijkheden uw wensen te vervullen.

Het toepassen van glas op een begraafplaats heeft alleen nog de nodige remmingen. Men is gewend aan steen, het idee dat steen op een graf hoort is diep ingesleten. Bovendien zijn begraafplaatsen veelal niet medewerkend als het gaat om plaatsen van glazen grafmonumenten. Hoewel de ontwikkelingen van de afgelopen jaren laten zien dat langzamerhand meer glas wordt toegelaten. Ook de vrij gesloten wereld van de steenhouwers is nogal conservatief en ziet glas en staal als een bedreiging, terwijl het een geweldig mooie en waardige combinatie kan zijn.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Bewerkingen van glas voor een grafmonument.

Glas is op vele manieren te bewerken voor een grafmonument. De eerste gedachte is vaak de tekst op het monument. Doordat er vooral op het gebied van zandstralen vele technische mogelijkheden zijn, is er vrijwel geen verschil met het bewerken en het eindresultaat in een grafmonument van steen. De letters zijn heel strak afgewerkt, en de lettertypes en fiuren zijn oneindig. In feite geldt; dat wat je op een computer kunt uitwerken, kun je ook zandstralen. Let wel op, dat over het algemeen voor zandstralen een duidelijk scheiding tussen zeg maar zwart en wit moet zijn. Bij zandstralen plak je namelijk een deel af, en het open de wordt gestraald. Overleg met een specialist brengt uitkomst.
Naast zandstralen kun je bijvoorbeeld een gat in het glas leaten boren, om bijvoorbeeld een ijzeren vlinder of speeltje aan op te hangen. Anders is het zo moeilijk iets te bevestigen. Let wel op: glas voor een grafmonument is 9 van de 10 keren gehard glas, en alle bewerkingen (dus ook boren) moet voorafgaand aan het hardingsproces worden uitgevoerd. Denk dus goed na wat u wilt.
Sommige glas bedrijven zijn in staat om tussen glas voorbedrukte folies te plaatsen. Dit biedt een oneindige reeks mogelijkheden. U bent vrij welke afbeelding of foto dan ook te kiezen, en die tussen glas te laten lagen. Deze afbeelding moet dan wel bij voorkeur op een PET-folie worden gedrukt. PET (kunststof waar bij plastic flessen van worden gemaakt) is een goede partner van de EVA-folie die vaak wordt gebruikt bij het lagen van glas dat in een vochtige omgeving moet kunnen staan. EVA-folie wordt bijvoorbeeld veel in de jachtbouw toegepast.

Gebogen glas voor een grafmonument.

Meer en meer wordt gebogen glas als (deel van ) een grafmonument toegepast. Dit gebogen glas heeft een zachte en chique uitstraling. Het nadeel, als dat er al is, is dat gebogen glas veelal niet thermisch gehard wordt. Het glas op een grafzerk is dan wat kwetsbaarder voor vandalisme. Maar u moet het zo zien, als een vandaal zelfs een steen monument wil kapotmaken, zal dat ook lukken. Dus dat mag niet de belemmering zijn om glas te kiezen. Gebogen glas voor een grafzerk is overigens goed te bewerken, maar de meeste bewerking moet plaatsvinden voordat het glas wordt gebogen. Overleg met een specialist is raadzaam.
Waar op te letten bij de overweging een glazen grafmonument te gebruiken
Glas is een bruikbaar materiaal. Het is bestand tegen weer een wind, en net zo gevoelig of ongevoelig voor vandalisme als steen. Het is modern, eigentijds en apart, en goed te bewerken naar uw wensen. U hebt alleen iemand nodig die echt verstande heeft van bewerken van glas.
Vraag bij een grafmonument om gehard glas, en laat u overtuigen als het bedrijf anders adviseert. Vaak zijn bewerkingen aan een glazen monument en samenspel van technieken en vakkennis. Een bedrijf moet veel van dit in huis hebben om uw wens te vervullen. Laat u niet afschepen met mededelingen dat een glazen monument niet kan, want vaak wordt dit argument gebruikt om onkunde of te weinig vakkennis te verbloemen.
Een combinatie van glas, staal en steen voor een dergelijk monument is mogelijk, alleen dunt dat het aantal bedrijven die dit aandurven vrij uit. In principe moet het ontwerp afgestemd worden op het samenspel van de materialen, en daat moet men het over eens zijn. Laat u niet afschrikken dat maar weinig bedrijven dit kunnen. Ze bestaan wel degelijk en het gaat om uw wens!

Plaatsing van een glazen grafzerk.

Over het algemeen vindt de plaatsing plaats door een steenhouwer, die afspraken heeft met de betreffende begraafplaats. Men weet wat deze steenhouwer wel of niet kan, en hij wordt dan ook toegelaten voor plaatsing . Veelal laat een begraafplaats particulieren die zelf plaatsen niet toe.
Een grafsteen heeft een fundering nodig. Anders zakt hij na verloop van jaren weg. Een monument dat scheef staat is geen gezicht. Vaak worden frames van ruw beton gebruikt als fundering en die worden ingegraven. Voor een monument van glas is vaak een aangepaste vorm nodig, maar wel vereist. Let hierop.

Dan de gouden regels:

1. Glas dat horizontaal boven de grond staat op minder dan 10 cm zal aan de onderkant gaan condenseren. Hierdoor vormen zich druppels en vocht, waardoor een gestraalde tekst onleesbaar wordt. In vocht zit ook kalk, en dit zet zich op het glas af. Zet dus een glazen plaat altijd verticaal of onder een hoek, waardoor het vocht eraf kon lopen. Een prefab urnenkleder is ook niet met een glasplaat af te dekken. Hoe goed je de randen ook afkit, de ruimte zal nooit lucht-/dampdicht zijn. Hierdoor ontstaat dus ook condens, en dit is nauwelijks meer te verwijderen.
2. Als het regent kan vuil en zand opslaan tegen het glas. Ongeveer 20 cm boven de grond mag dan geen tekst of versieringen staan, want die worden vuil.