Ventilatieroosters

Een ventilatierooster is in het geval van Glasbestellen.nl een rooster dat wordt gebruikt in combinatie met glas. Zoals het woord al zegt, wordt een ventilatierooster gebruikt om frisse lucht toe te laten in een ruimte. Dus als in een huis glas wordt geplaatst, waar natuurlijk geen lucht door kan stromen, kan het gewenst zijn een rooster te plaatsen om zelf te kunnen bepalen of frisse lucht kan worden toegelaten.

Een ventilatierooster op een raam is een uitstekend middel om een ruimte fris te houden.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Niet alleen kunnen ventilatieroosters bij een nieuwbouw worden toegepast, maar ze kunnen ook in een bestaande bouw worden ingewerkt. U kunt zich voorstellen dat, bijvoorbeeld bij het vervangen van enkel glas naar dubbel glas een ideale kans is om een ventilatierooster in het kozijn te plaatsen in bijvoorbeeld de keuken of de badkamer.

Het is natuurlijk ook mogelijk een ventilatierooster te plaatsen op een bestaande enkele ruit.

Het principe is, dat een op maat gemaakt ventilatierooster op de bovenzijde van een (dubbele) ruit wordt geplaatst in een kozijn. Het rooster wordt tezamen met de ruit dan vastgezet met latjes en kit. Aan de binnenzijde van een ventilatierooster zitten meestal stangen of touwtje, waarmee het rooster kan worden geopend of gesloten, en waarmee de hoeveelheid toegelaten lucht kan worden geregeld.

Ventlatierooster buitenaanzicht  Ventilatierooster binnenaanzicht Doorsnee ventlatierooster

Waar op te letten bij gebruik van ventilatieroosters.

Een ventilatierooster is een hulpmiddel om lucht toe te laten in een ruimte. Dat kan heel prettig of noodzakelijk zijn, maar er zijn een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden bij het overwegen van een ventilatierooster.

Ten eerste is een ventilatierooster open. Het kan worden gesloten, maar dat gebeurt met een klepje dat lucht tegenhoud, en nauwelijks geluid. Dus als u een ventilatierooster installeert in een bestaande situatie, zult u rekening moeten houden met een (lichte) toename van het omgevingsgeluid. Wilt u dat per se niet, dan zijn er speciale ventilatieroosters in de handel, die geluid tegengaan, maar die zijn over het algemeen veel groter dan standaard roosters.

Ten tweede is, zoals het woord al zegt, een ventilatierooster ventilerend. Er kan in uw huis een koude trek ontstaan die u niet aangenaam vindt. Overigens is een modern ventilatierooster goed te regelen en af te sluiten, maar in dat laatste geval had u het niet nodig gehad. Denk nu niet dat het onmiddellijk gaat stormen in huis, maar u zult wat meer moeten regelen met de roosters, vooral in de winter.

Een derde aspect is de uitvoering van het rooster. Ventilatieroosters zijn in kunststof en aluminium te krijgen. De kunststof uitvoeringen zijn standaard wit, Ral 9001, en daarnaast in de meeste RAL kleuren te krijgen, maar dan zit er vaak een levertijd op van enkele weken. Houd daar dan rekening mee met bestellen. De prijs van een ventilatierooster gaat per strekkende meter, oplopend met telkens 10 cm. Een rooster zelf is op de mm nauwkeurig te bestellen.

Ventilatieroosters zelf plaatsen.

Een ventilatierooster is door iemand die een beetje handig is, best zelf te plaatsen. U moet zich echter wel realiseren, dat bij het plaatsen van een ventilatierooster in een bestaand kozijn, het glas wel kleiner moet worden gemaakt. Over het algemeen heeft een ventilatierooster een zogenaamde glasaftrek van 80 mm. Dat wil zeggen dat het glas 80 mm kleiner moet worden gemaakt, of bij dubbelglas, 80 mm kleiner moet worden besteld, dan het glas wat er in zit.Een ventilatierooster wordt op de nieuwe glasplaat geplaatst. Daarvoor moet u aangeven hoe breed de zogenaamd glasgoot moet worden. Dit is de breedte van de uitsparing die over het glas wordt gezet. Ga hierbij uit van de stelregel: breedte van de glasgoot is dikte van het glas plus 5 mm. U kunt dan een zogenaamd beglazingsrubber gebruiken. Dit is een speciaal rubber, wat in de glasgoot past, en het glas aan de bovenzijde inklemt. Dan hoeft u dus niet aan de bovenzijde af te kitten. De gangbare maten van glasgoten in ventilatieroosters zijn: 26, 30, 34, 38 mm voor dubbleglas en 12 voor plaatsen van een ventilatierooster op enkel glas.

Ventilatierooster meten.

Een ventilatierooster is niet moeilijk te meten. Het principe is, dat een ventilatierooster net zo breed moet worden als het glas wat in de sponning wordt geplaatst. Dat betekent bij van buitenaf meten: sponningmaat minus 7 mm. Bij van binnenuit meten: dagmaat plus 22 mm.