Gebogen glas

Gebogen glas in winkel

Glas dat tot een temperatuur van ongeveer 600 graden Celsius wordt verwarmd, kan worden gebogen. Nu is het niet zo dat je dat verwarmen zomaar kunt doen. Glas is namelijk erg gevoelig voor plaatselijke verwarming. Als een glasplaat op een bepaald punt bijvoorbeeld maar 30 graden warmte is dan de rest van de glasplaat, kan hij al scheuren. Dit wordt dan een thermische breuk genoemd. Glas zet bij verwarming uit, kan plaatselijk niet genoeg uitzetten, omdat het door kouder glas wordt omgeven, en zal dan scheuren. Daarom is het buigen van glas een delicate aangelegenheid, maar het glas krijgt als het ware een zachtere gloed als het is gebogen, en vandaar dat het gebogen glas vaak wordt gerelateerd aan duur en chique.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Het glas is ook altijd een maatproduct, dat maar zelden in serieproductie wordt genomen. Nu is het zo dat, omdat glas zo gevoelig is voor plaatselijke temperatuurschommelingen, je erg voorzichtig moet zijn bij het opwarmen van glas om het te gaan buigen. Het duurt soms wel enkele uren voordat een te buigen glasplaat de gewenste temperatuur heeft bereikt van ongeveer 600 graden. De hoeveelheid energie die in een buigoven moet worden gestopt (dit soort ovens zijn vaak wel 2 bij 3 meter!) heeft veel invloed op de prijs. Glas buigen is ook niet iets wat een bedrijf zo maar kan beheersen. Vaak zijn er jaren van opbouwen van ervaring nodig om fatsoenlijk glas te kunnen buigen. In Nederland zijn maar enkele bedrijven die glas kunnen buigen.

Toepassingen van gebogen glas.

Gebogen glas wordt al decennia gebruikt in winkelpuien. Wie kent in zijn of haar stad niet een mooie modezaak of chique winkel met een mooi gebogen entree. Het zachte uiterlijk van de gebogen pui geeft een mooie en voorname uitstraling.
Ook in de zeer luxe jachtbouw wordt meer en meer gebogen, al dan niet gelaagd glas gebruikt. Zo’n 20 jaar geleden werd heel vaak gebruik gemaakt van kunststof, omdat dit makkelijker te bewerken is. Maar tegenwoordig wordt in dit segment meer en meer glas gebruikt, omdat de ervaring en techniek sterk is verbeterd. Dit tot opluchting van de jachtbouwers. Want het kunststof ging na enkele jaren in de brandende zon van bijvoorbeeld het Caraibisch gebied snel verweren.

Glazen Stoel

Vooral in de jachtbouw is de laatste jaren het gelaagde gebogen glas in opkomst. Voorheen was het glas in enkele uitvoering, maar dan werd het zogenaamd chemisch gehard om extra sterkte te creëren. De laatste jaren is veel van dit glas, gebogen chemisch gehard glas. Er zijn Europa maar een paar bedrijven die dit beheersen.

Een ander mooi voorbeeld van gebogen glas zijn ruiten van jukeboxen. De markt voor tweedehands jukeboxen is wereldwijd groot, en vaak komt het voor dat men wel een Wurlitzer, Ami, Seeburg of Rock-Ola kan kopen, maar dat het glas kapot is. Vroeger werd dit in grote series gemaakt, maar tegenwoordig is het maken van een gebogen ruit voor een jukebox een zeer specialistisch werk.